Afrika, het positief narratief

 

Groene waterstof aan interessante voorwaarden

Afrika,"oplossing”, nietslachtoffer klimaatopwarming

"Werk & Moderniteit", dat is waar Afrika van wakker ligt

Ongeziene kansen voor industriële kmo-partnerschappen Afrika-Europe

Is het ethisch - en zakelijk - verantwoord Afrika - 25% van de wereldbevolking - modern comfort te ontzeggen?

  • inzetten op innoverende, klimaatvriendelijkere, recycleerbaardere maakindustrie “bij ons” als compensatie voor de eventuele delokalisering van energie-intensieve activiteiten naar regio’s met de goedkopere groene waterstof.
  • Afrika’s maakindustrialisering voorkomt gedwongen migratie en conflicten én creëert er een enorme markt voor EU-producten en diensten met hoge toegevoegde waarde.

Om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 C moeten wij volgens doortimmerende pleidooien ontgroeien. Ontzeggen wij Afrika het recht op een moderne samenleving? Zonder industrialisering blijft er in 2035 25% van de wereldbevolking verstoken van waardig werk, grondoorzaak van gedwongen migratie, extreme ideologieën en conflicten.

Structurele veranderingen die de klimaatopwarming én de asymmetrie in welvaart met Afrika indijken

Energieverslindende industrieën (staal, cement, kunstmest, glas, aluminium, recyclage e-schroot) en hun transport stoten mondiaal 25% van alle CO2 uit. Kunnen het rijke Westen en China nog vasthouden aan banen van deze top-uitstoters als in de Sahara en Kalahari, aan Ingawatervallen, aan Assoean- en andere Nijldammen dankzij betaalbare groene waterstof, deze basisproducten, emissievrij kunnen geproduceerd en verscheept worden?

Daarom de suggestie om bewustmakingsacties “klimaattransitie” te combineren met een positief narratief over de industrialisering van Afrika. Én het Westen gerust te stellen dat als energie-intensieve industrieën verhuizen naar regio’s met de goedkoopste groene waterstof, er opnieuw “bij ons”, dankzij innovatie voldoende banen gecreëerd worden.

Europa heeft alle voordeel bij de economische en sociale doorbraak van buur Afrika

Moderne agrofood- en maakindustrialisering is in staat in Afrika per jaar twaalf miljoen formele banen te creëren en de armoede in te dijken. Afrika is gezegend met de grootste voorraden aan eeuwig hernieuwbare hydro-solaire energiebronnen. “Noor” een geconcentreerde thermo-solaire centrale in Marokko genereert 600 megawatt, bijna evenveel als een kerncentrale, en staat ook model voor de productie van groene waterstof aan lage kost, voor emissievrije productie en transport van energieverslindende materialen.

 

Delokaliseren van energie-intensieve industrieën naar regio’s met een overvloed aan renewables elimineert 25% van de wereldwijde koolstofuitstoot. Deze actie geeft in Afrika het startschot van een arbeidsintensieve maakindustrialisering zonder rookpluimen door beroep te doen op goedkope zonne-elektriciteit en de lokale verwerking van bodemrijkdommen in de korte keten. Zij voorkomt gedwongen migratie en extreme ideologieën en conflicten. Daarenboven doet zij er, op 15 km van Europa, de grootste vrije markt ter wereld ontstaan, met koopkracht en goesting voor EU-producten en diensten met hoge toegevoegde waarde.

Is er nog een toekomst voor bestaande business, aangedreven door gesubsidieerde groene brandstof? 

Moet Europa er zich niet op voorbereiden dat eerder vroeg dan laat shareholder activists energieverslindende industrieën verhuizen naar regio’s met zekere en goedkopere waterstof? In het verleden hebben wij ook al honderdduizenden “onmisbare” banen verloren bij de sluiting van koolmijnen en niet-maritiem staal, de teloorgang van textiel, confectie en nationale luchtvaarttrotsen, de sluiting van autoassemblage en consumentenelektronica.

Lessen leren uit het verleden en NU, in een vroeg stadium, de teloorgang van energie-intensieve activiteiten compenseren door een ecosysteem aan te sturen dat ondernemingen aanspoort tot investeringen in innovatievere, duurzamere en recycleerbaardere maakindustrieën in eigen land, gekoppeld aan wereldburgerschap? En de industrialisering van Afrika en haar recht op modern comfort niet aan China over laten?

Meer

PS: Waterstof niet alleen voor bulkopslag en vervoer van energie

Geopolitics of the Energy Transformation - The Hydrogen Factor (IRENA report-15/1/2022)

 

Westerse wind- en zonne-elektriciteit kan moeilijk activiteiten aan waar complexe chemische processen en hoge temperaturen nodig zijn (staal, cement, kunstmest, glas, aluminium). Waterstof, via een proces bekend als “directe reductie”, kan wel in staalondernemingen, aan de basis van acht procent van de mondiale CO2-uitstoot, cokeskolen en hoogovens vervangen. Maritieme en landelijke wind-elektriciteit en zonnepanelen kunnen dan voorbehouden blijven voor betaalbaar residentieel gebruik en voeding van e-personenwagens. Vrachtwagens die grotere afstanden moeten overbruggen doen het beter op waterstof dan hun collega's op batterijen door sneller te tanken, grotere actieradius en meer ruimte voor lading. Idem voor scheepvaart en locomotieven. Wanneer de wind wegvalt of het donker is krijgen wind- en zonnenetten het moeilijk Als hernieuwbare energie wordt omgezet in waterstof, kan zij, goedkoper dan met batterijen, voor lange perioden worden opgeslagen en op verzoek worden omgezet in elektriciteit. Australië, Chili, Marokko, Mauritanië, Namibië  en Afrikaanse watervallen en dammen kunnen “zonneschijn” of “hydro-elektriciteit” emissievrij naar de wereld te verschepen..