De renaissance van de EU-industrie: EU-giganten waterbouwkunde en elektrische energietechniek realiseren in Congo het 44GW GRAND INGA waterkrachtproject. 

Heeft Europa wel nood aan historisch lage energiekostenals buur Afrika bulkt van groene energie?

GRAND INGA, het belangrijkste waterkrachtproject ter wereld, met een elektrisch vermogen gelijk aan dat van 35 ultramoderne nucleaire centrales, jaagt de industrialisatie van gans Afrika aan, legt de eerste steen van een AU-EU Gemeenschap voor Energie-Intensieve Industrieen redt de hele planeet.

  • Moet Europa er zich niet op voorbereiden dat, ondanks mega-subsidies voor nucleaire renaissance, voor CO2-afvang en opslag en pijpleiding-boulevards voor CO2/GH2, eerder vroeg dan laat energieverslindende industrieën verhuizen naar locaties dichtbij de bron van betaalbare groene waterstof?
  • Goed Europees belastinggeld investeren in mid-tech energie-intensieve industrieën van de vorige eeuw als ervaren op winst beluste investeerders in Afrika, op 15km van Europa, een nieuwe groeimarkt met enorme opportuniteiten zien?

Minder strenge regels in China?

Wat echter als China verder investeert in het € 100 miljard GRAND INGA gigantisch waterkrachtproject in RD CONGO, bij voltooiing na tien jaar, goed voor 44 GW “groene” elektriciteit? Een ekwivalent aan 35 van de meest geavanceerde nucleaire reactoren, aan één vierde van de kost van kernenergie, gelegen op 135 bevaarbare kilometer van Banana, een diepzeehaven aan de monding van de Congostroom in de Atlantische Oceaan. Én er groene waterstof produceert aan € 2/kg én groene cement, én groen staal, én groen aluminium, én groen ethyleen, én groene keramische materialen, én e-schroot groen recycleert, én groene datacenters bouwt.

De waan van de zware industrie in Europa

  • The Economist (18/3/2024) titelt dat “Subsidies voor de zware industrie de wereldeconomie schaden
  • In de Financial Times (18/3/2024) waarschuwt Claudia Buch, verantwoordelijke bankentoezicht Europese Centrale Bank, voor geopolitieke risico’s en een omwenteling in mid-tech energie-intensieve industrieën van de vorige eeuw die geconfronteerd zullen blijven met hoge energieprijzen: “De industriële regio's van Europa zullen er in de toekomst heel anders uitzien, afhankelijk van de beschikbaarheid van hernieuwbare energie in verschillende landen".

Werk voor iedere vroegere staalarbeider

Een industrie die tot vandaag draait op steenkool, olie en gas en over 25 jaar moet stoppen. Een nooit vertoonde overgang waarvoor massaal veel groene stroom nodig is. Klimaat-pauzeknoppen indrukken leidt enkel tot meer wateroverlast in geïndustrialiseerde landen en honger in niet-geïndustrialiseerde landen. Waarom niet, in plaats van te investeren in duizenden visueel polluerende eiffeltoren-windturbines aan land en pijpleiding-boulevards, eerder innoverend werken aan de creatie van decent werk voor iedere vroegere staalarbeider en elke werknemer in de chemie?

Zeker wanneer op 15 km van Europa zich een continent bevindt met massa’s niet-geëxploiteerde eeuwig hernieuwbare hydro- en solaire energiebronnen? Bijvoorbeeld het GRAND INGA project in DR Congo, bij voltooiing goed voor de productie van evenveel groene elektriciteit als 35 elektro-nucleaire reactoren aan één vierde van de kost van kernenergie, gebaseerd op standaard geteste technologie en zonder nucleair afval of ongekende kost voor ontmanteling na 60 jaar, zonder gevaar voor fall-out na tsunami’s of militaire agressie.

Een continent met weldra 25% van de wereldbevolking dat snakt naar – en recht heeft op – een modern Westers maatschappijmodel met onderwijs, sociale voorzieningen, geneeskundige verzorging, ontspanningsmogelijkheden en vrijheid voor iedereen. Een model enkel mogelijk dankzij infrastructuren als energieverslindende staal-, aluminium-, petrochemie- en cementindustrieën. Een continent echter dat, dankzij haar exuberant aanwezige goedkope energiebronnen, massaal écht groene waterstof kan genereren voor de emissievrije productie en transport van voornoemde basismaterialen naar de nieuwe groeimarkten… die zich toevallig op hetzelfde continent bevinden.

Jobs? Demografisch nadeel Europa?

Afrika heeft nood aan 20 miljoen nieuwe banen per jaar en is gezegend met abundante hernieuwbare energie. België kijkt vandaag aan tegen meer dan 50.000 openstaande vacatures die niet ingevuld geraken. Toch moet Europa er zich van weerhouden Afrika te gebruiken als een voorraadschuur van grondstoffen, van groene energie en van werkkrachten. De klimaatvriendelijke industrialisatie van Afrika, dankzij een door Europa aangestuurde emissieloze creatie van zware industrieën en van duizend moderne kmo-partnerschappen Afrika-Europa uit de agro-, voeding- en maakindustrieën en aanverwante diensten, ageren als een springplank voor de creatie van 20 miljoen formele banen in Afrika. Zij creëren de grootste nieuwe groeimarkt ter wereld, ook open voor Europese hightech innoverende klimaatvriendelijkere en recycleerbaardere producten en diensten met hoge toegevoegde waarde.

Een economisch gediversifieerd Afrika leidt tot normale migratie in beide richtingen en tot multiculturele kruisbestuiving van ervaringen en competenties.

De moderne industrialisatie van Afrika dwingt Europa om sneller te innoveren in hightech klimaatvriendelijkere en recycleerbaardere producten, o.a. met behulp van robotica en A.I., met minder zware repetitieve handenarbeid waar mensen zich langer kunnen nuttig voelen en het demografisch nadeel van Europa opvangen.

Ook kunnen Europese “boomers”, tijdens hun laatste levensjaren bijgestaan worden, niet door FTI-robots en A.I., maar door intelligente zorg- of verpleegkundigen van vlees en bloed, voorlopig nog niet in grote aantallen nodig in “jong” Afrika maar wel in “vergrijsd” Europa.

GRAND INGA slabakt

De start van GRAND INGA slabakt echter.

Daarom de suggestie dat begin 2025, met de hoogste prioriteit en urgentie, een consortium van EU-topindustriëlen waterbouwkunde, elektrische energietechniek en hun bankiers, gesteund door de nieuwe “EC-Ursula”, de nieuwe “EU-Charles Michel”, de nieuwe Belgische premier, Emmanuel Macron, Olaf Scholz (en koning Filip), DRC president Tshisekedi een Publiek Privaat Partnerschap voorstellen voor de bouw en uitbating van “zijn” 44GW GRAND INGA project.

Klimaat- en aandeelhoudersactivisme

Een onverwachte collusie van klimaat- en aandeelhoudersactivisten zou wel eens de BASF’s, Total Energy’s, INEOS’s, ArcelorMittal’s en Holcim’s van deze wereld kunnen verplichten te delokaliseren naar regio’s in de wereld met betaalbare GH2 en toekomstige groeimarkten. Aandeelhoudersactivisten verwachten dat bij de aankondiging van hun delokalisatie naar de GH2-rijke drielandendriehoek “DR-Congo - Congo-Brazzaville - Angola” hun beurskoers door het dak schiet. Klimaatactivisten zien een reductie van de CO2-emissies in Europa en Afrika met dertig procent dankzij de klimaatvriendelijke energie-intensieve productie en transport van basismaterialen waar ook vijfentwintig procent van de wereldbevolking in Afrika recht op heeft.