Een partnerschap met gans Afrika 'verdienen'. Nieuwe kans: China trekt zich terug uit GRAND INGA (Congo)
Begin 2025 trok China zich in de DR Congo terug uit het GRAND INGA mega-waterkrachtproject: een unieke kans voor Europa om de DR Congo een publiek-privaat-partnerschap voor te stellen met als doel de financiering, bouw en uitbating van dit project goed voor 44 GW elektriciteit; evenveel als 35 moderne nucleaire reactoren. Écht ‘groene’ elektriciteit, massaal beschikbaar aan één vijfde (1/8ste?) van de kost per GW van ‘grijze’ nucleaire elektriciteit, zal Westerse energie-intensieve industrieën aansporen om te investeren in de drielanden regio in de buurt van GRAND INGA, op 100 bevaarbare km van de diepzeehaven Banana aan de Atlantische Oceaan.
Een door Europa aangestuurde arbeidsintensieve maakindustrialisatie van Afrika is dé kans voor een energetisch en demografisch deficitair Europa om
- een partnerschap tussen gelijken met het demografisch en energetisch rijk buurcontinent Afrika “te verdienen” ;
- er een nieuwe, immense groeimarkt te creëren voor Europese klimaatvriendelijkere en recycleerbaardere hightechproducten en diensten;
- samen met buur Afrika opnieuw geopolitiek zeggenschap op het wereldtoneel te verwerven.


Op 29 januari 2025 meldde een Indische nieuwsite “China Pulls Out Of DR Congo’s Grand Inga Dam Project”. Een nieuwsitem bevestigd door BBC News. In het licht van de oorlog in Oost-Congo en de zwakke positie van president Tshisekedi loopt dit mega-groen project de kans opnieuw op de lange baan geschoven te worden. De drieladenregio DR Congo – Congo-Brazzaville – Angola, gelegen langs de 100km bevaarbare benedenloop van de Congostroom tussen Matadi, op 35 km van Inga, en de diepzeehaven Banana aan de Atlantische Oceaan is nochtans ideaal gelegen om er - zonder noemenswaardige CO2-uitstoot - energiegulzige basisindustrieën (waterstof, staal, aluminium, petrochemie, kunstmest, cement, glas,…) te vestigen. Basismaterialen die massaal nodig zijn voor het dozijn mega-metropolen in aanbouw langs de kusten van Afrika en die dankzij groene Inga-ammoniak emissieloos vanuit Banana wereldwijd kunnen verscheept worden. Energie-intensieve ondernemingen die een investering aankondigen in de GRAND INGA regio, rijk aan goedkope groene waterstof, in de groeimarkt Afrika, zien hun beurskoers door het dak schieten.
Daarom het voorstel dat België het voortouw neemt om Europa (de EU-toppolitici samen met bedrijfs- en financiële wereld van de EU) te overtuigen te investeren in het GRAND INGA € 100 miljard project en om aan de hand van een uitgekiend businessplan, Congo een publiek-privaat partnerschap voor te leggen voor de financiering, realisatie en exploitatie van dit mega-groen project. Een investering volledig gefinancierd door een for profit private sector met doelstellingen op de lange termijn (pensioenfondsen, verzekeringen) met garanties van de EU.
Komaf maken met de vloek van de extractie-industrie in Congo. Is de kans niet reëel dat een breed, mondig Congolees middenveld, de kerk en duizenden kmo’s en verlichte jonge politici de actueel rivaliserende politieke elites met macht en aanzien(*) doen inzien dat de toekomst voor zichzelf, voor hun kinderen en kleinkinderen afhangt van de groei van de productieve economie, met decent werk voor miljoenen, weg van enkel de extractie-industrie?
Vrede. Is de kans niet reëel dat in de DR Congo een einde komt aan de enorme afhankelijkheid van de export van bodemrijkdommen, oorzaak van aanhoudende hoog oplopende onderlinge conflicten en van de territoriumdrang van buurlanden in Oost-Congo? Dat vrede in de DRC positief uitstraalt naar gans Afrika en er Foreign Direct Investors in grote aantallen aanjaagt om er nu toch te investeren in geavanceerde agro-voeding en maakindustrieën? Met als resultaat, op termijn, de creatie van 20 miljoenen formele, decente banen per jaar?
Repercussies in Europa
Er kan gevreesd worden dat bij de transfer van energie-intensieve industrieën naar regio’s in Afrika, gezegend met abundante groene energie, er in Europa tienduizenden banen in staal en chemie verloren gaan. De inclusieve industrialisatie van Afrika en de jaarlijkse creatie van miljoenen decente banen doet er echter een nieuwe, immense AfCFTA groeimarkt ontstaan met 25% van de wereldbevolking, de grootste vrijhandelsmarkt markt ter wereld. De teloorgang van mid-tech industrieën uit de vorige eeuw als staal en chemie dwingt Europa versneld te innoveren in klimaatvriendelijkere en recycleerbaardere hightech producten en diensten. “Staal & Chemie”, gebaseerd op fossiele energie, en hun transport veroorzaken in Europa 20 à 30% van alle CO2 uitstoot.
Zonder "Staal & Chemie" volstaat de eigen Europese en wind- en zonne-energie voor residentieel en nieuw minder-energiegulzig industrieel gebruik?
Daarenboven voorkomt de industrialisatie van Afrika, en de jaarlijkse creatie van 20 miljoen decente banen, illegale immigratie en maakt plaats voor wederzijdse kruisbestuiving dankzij een normale, gewenste legale migratie. Tenslotte doet een door Europa aangejaagde industrialisatie van Afrika een machtig informeel "Afrika-Europa" bondgenootschap ontstaan. Een entente tussen buren met historisch/culturele banden dat ad-hoc het voortouw kan nemen in geopolitiek overleg over materies die er toe doen (klimaat, biodiversiteit, conflicten, deglobalisatie, vrijhandel, migratie, …)
(*)“Gokken op ontwikkeling"(Derkon): toegepast op de relatie België-DR Congo
Meer
WERK, dat is waar Afrika van wakker ligt - GRAND INGA waterkrachtcentrale DR Congo. Vermogen: 35 nucleaire reactoren - Wat als China in Congo investeert in het GRAND INGA waterkrachtproject? - Europa heeft Afrika meer nodig dan andersom - Strategische Agenda Europa-Afrika 2025: vijf prioriteiten - De maakindustrialisatie Afrika in vier fazen – Duizend AU-EU kmo-partnerschappen sturen de industrialisatie Afrika aan - Mandela-Schuman Afrika-Europa Gemeenschap Energie-intensieve Industrie - Circulaire know-how economie Afrika-Europa
25/3/2025 Karel Uyttendaele
karel.uyttendaele {@} pandora.be
- 2008-2024 Burkina Faso, Burundi, Equatoriaal Guinea, Ivoorkust, Kameroen, Mali, Niger, Senegal:
900+ interviews lokale ingenieurs, economisten, agronomen - 150+ debatten ‘De industrialisatie Afrika’
- 2004-2005 Kabinetsdirecteur Staatssecretaris ICT - 1997-2004 Agoria ICT - 1990-1996 Hewlett-Packard Z-O Azië - 1968-1989 Hewlett-Packard Europ

Maak jouw eigen website met JouwWeb