Investeringen in DR Congo

GRAND INGA Project DR Congo

Voltooiing Inga waterkrachtcentrales - Een nieuwe diepzeehaven in Banana

Potentieel vermogen Inga-waterkrachtcentrales DRC: 44 nucleaire reactoren

(44 GW, onafhankelijk van zon en wind, immuun voor fall-outs na tsunami's en militaire agressi)

“België wil, samen met Nederland, Duitsland en Denemarken, de Noordzee ombouwen tot een enorme centrale voor windenergie. Die moet tegen 2030 een totaal vermogen van 65 GW hebben”.  (afhankelijk van de wind)

Moet Europa er zich niet op voorbereiden dat, ondanks mega-subsidies voor CO2-afvang en opslag, energieverslindende industrieën verhuizen naar locaties dicht de bron  van betaalbare groene waterstof?

Afrikaanse groene waterstof legt Poetin het zwijgen op

Om de  dubbele crisis “EU-afhankelijkheid van het gas van Poetin” & “CO2-emissies” te bezweren en om werkgelegenheid te garanderen in Europese energieverslindende industrieën (petrochemie, staal, cement) subsidieert Europa zwaar de ontwikkeling van technologieën voor CO2 afvang en opslag, en gaan Europese landen op zoek naar groene waterstof in het Midden Oosten (Oman), in de Sahara (Marokko, Mauritanië), in de Kalahari (Namibië) tot en met in “windy-Patagonië-Chili”.

Vooruitziende reders vergroenen hun vloot en spelen in op nieuwe noden (CMB-Alexander Saverys). 

 

De crisissen “Poetin” & “Klimaat” & "Energie" & "Taiwan" verdringen actueel de latente crisis “Afrikaanse demografische tijdbom”. Ieder jaar vervoegen 12 miljoen jongeren er de arbeidsmarkt, slechts 8 procent vindt een decente baan: een voedingsbodem voor de verspreiding van extreme ideologieën, conflicten en gedwongen migratie.


‘‘The key reform to be undertaken is the structural transformation of Africa, hankered on industrialisationThe value chain integration between Africa and Europe and increased exports of manufactured and agro-processed goods

Albert Muchanga, African Union Commissioner for Economic Development and Industry

18/2/2022, AU-EU Summit, Brussels


In haar slotverklaring van de EU-AU top in Brussel, legde de Afrikaans Unie, naast een oproep voor schuldverlichting, de nadruk op de grootschalige industrialisering van haar continent. AU voorzitter Macky Sall (Senegal) vestigde daarenboven de aandacht op de gemeenschappelijke EU-AU klimaatproblematiek ‘Nous n'avons pas eu le même passé, vous et nous, mais nous aurons le même avenir.’

Vijf Afrikaanse persknipsels geven meer inzichten over een nieuwe diepzeehaven in de RDC (Banana) en over de Inga-watervallen als krachtbron voor de productie van groene waterstof.

De Inga-waterkrachtcentrale, op 30 km van Matadi, heeft bij volledige ontplooiing een potentieel vermogen van 44 GW (44 kernreactoren), bijna het dubbele van 's werelds grootste waterkrachtcentrale, de Chinese 22,7 GW Drieklovendam.

Inga maakt gebruik van niveauverschillen van de Congostroom met minder nood aan dammen en minder complexe consequenties voor geologie, milieu, biodiversiteit en mens dan de Drieklovendam.

De industrialisering van de regio Banana-Boma-Matadi-Inga, dankzij haar enorme eeuwig hernieuwbare groene energiebronnen en diepzeehaven, is in staat:

  • mega-groeipolen van West en Centraal Afrika van staal, cement, petrochemie en kunstmest te voorzien, met verwaarloosbare uitstoot van CO2; ook de verscheping wordt door Inga-waterstof aangedreven;
  • in de DRC als aanjager te fungeren van een arbeidsintensieve maakindustrialisering door de lokale, klimaatvriendelijke transformatie van Afrikaanse grondstoffen en massale partnerschappen tussen Afrikaanse en Europese industriële kmo’s;

 

  • dankzij haar voorbeeldfunctie de industrialisering en de stabiliteit van de instellingen van gans Afrika te versnellen;
  • in Afrika een megamarkt te creëren - 25 procent van de wereldbevolking - voor innoverende, meer recycleerbaardere EU-producten en voor diensten met hoge toegevoegde waarde;
  • dankzij nieuwe Afrikaanse koopkracht in Europa jobverlies te compenseren door de verhuis van energieverslindende industrieën dicht bij energiebronnen.

“War is the greatest of all agents of change” (Orwell, 1941).

Daarom de suggestie dat Belgische academici, met interesse in de creatie van jobs en welvaart in Centraal Afrika, de economische, maatschappelijke en geopolitieke impact onderzoeken van de delocalisatie van Europese energieverslindende industrieën dicht bij Afrikaanse groene energiebronnen en de politiek en het bedrijfsleven voeden met een overkoepelend, onderbouwd, hoopgevend, maar doortastend advies.

Meer

Groene waterstof, een doorbraak in Afrika’s industrialisering - Afrika, de “oplossing”, niet “slachtoffer” klimaatopwarming

 

PS

 

  • Vierduizend miljard euro, over de voorbije 65 jaar geïnvesteerd in “ontwikkelingshulp, internationale solidariteit, MVO, capaciteitsversterking startups, SDGs”, is er niet in geslaagd de asymmetrie in welvaart tussen het Westen en Afrika in te dijken. Gedurende al die tijd bleven de geïndustrialiseerde landen in eigen land - niet in Afrika - waarde en banen creëren dankzij de transformatie van Afrikaanse bodemrijkdommen. Is het dan te verwonderen dat de helft van de Afrikaanse landen een recente motie van de Verenigde Naties, die de invasie van Rusland in Oekraïne veroordeelde, niet ondertekende? EU-industriële for profit investeringen in Afrika, en partnerschappen tussen gevestigde industriële kmo’s, eerder dan goedbedoelde solidariteit, kunnen dit continent eindelijk échte onafhankelijkheid bieden en vroegere kolonisatoren in staat stellen het vertrouwen van Afrika te verdienen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb