Investeringen in DR Congo
GRAND INGA 44GW Project DR Congo
Voltooiing Inga waterkrachtcentrales - Een nieuwe diepzeehaven in Banana
Potentieel vermogen Inga-waterkrachtcentrales DRC = 35 moderne nucleaire reactoren
(44 GW "groene' elektriciteit, aan één vierde (één achtste?) van de kost van nucleaire energie, onafhankelijk van zon en wind, geen nucleair afval, geen kost voor ontmanteling, immuun voor fall-out na tsunami's of militaire agressie)
“België wil, samen met Nederland, Duitsland en Denemarken, de Noordzee ombouwen tot een enorme centrale voor windenergie. Die moet tegen 2030 een totaal vermogen van 65 GW hebben”. (afhankelijk van de wind)


Moet Europa er zich niet op voorbereiden dat, ondanks mega-subsidies voor CO2-afvang en opslag, energieverslindende industrieën verhuizen naar locaties dicht de bron van betaalbare groene waterstof?
Afrikaanse groene waterstof legt Poetin het zwijgen op
Om de dubbele crisis “EU-afhankelijkheid van het gas van Poetin” & “CO2-emissies” te bezweren en om werkgelegenheid te garanderen in Europese energieverslindende industrieën (petrochemie, staal, cement) subsidieert Europa zwaar de ontwikkeling van technologieën voor CO2 afvang en opslag, en gaan Europese landen op zoek naar groene waterstof in het Midden Oosten (Oman), in de Sahara (Marokko, Mauritanië), in de Kalahari (Namibië) tot en met in “windy-Patagonië-Chili”.
Vooruitziende reders vergroenen hun vloot en spelen in op nieuwe noden (CMB-Alexander Saverys).
Met de bestelling van een tweede gigaschip voor de aanleg van stroomkabels in de zeebodem zegt de Aalsterse wereld-baggeraar Jan De Nul, ontsproten aan de Dender, een riviertje van tweemaal niets 'We zijn believers in de elektrificatie van de wereld' en ambieert een toppositie in de markt voor onderzeese hoogspanningskabels.
De crisissen “Poetin” & “Klimaat” & "Energie" & "Taiwan" verdringen actueel de latente crisis “Afrikaanse demografische tijdbom”. Ieder jaar vervoegen 12 miljoen jongeren er de arbeidsmarkt, slechts 8 procent vindt een decente baan: een voedingsbodem voor de verspreiding van extreme ideologieën, conflicten en gedwongen migratie.
‘‘The key reform to be undertaken is the structural transformation of Africa, hankered on industrialisation. The value chain integration between Africa and Europe and increased exports of manufactured and agro-processed goods’
Albert Muchanga, African Union Commissioner for Economic Development and Industry
18/2/2022, AU-EU Summit, Brussels
In haar slotverklaring van de EU-AU top in Brussel, legde de Afrikaans Unie, naast een oproep voor schuldverlichting, de nadruk op de grootschalige industrialisering van haar continent. AU voorzitter Macky Sall (Senegal) vestigde daarenboven de aandacht op de gemeenschappelijke EU-AU klimaatproblematiek ‘Nous n'avons pas eu le même passé, vous et nous, mais nous aurons le même avenir.’
Vijf Afrikaanse persknipsels geven meer inzichten over een nieuwe diepzeehaven in de RDC (Banana) en over de Inga-watervallen als krachtbron voor de productie van groene waterstof.
De Inga-waterkrachtcentrale, op 30 km van Matadi, heeft bij volledige ontplooiing een potentieel vermogen van 44 GW (44 kernreactoren), bijna het dubbele van 's werelds grootste waterkrachtcentrale, de Chinese 22,7 GW Drieklovendam.
Inga maakt gebruik van niveauverschillen van de Congostroom met minder nood aan dammen en minder complexe consequenties voor geologie, milieu, biodiversiteit en mens dan de Drieklovendam.
De industrialisatie van de drie-landen regio DRC - Congo-Brazzaville - Angola (Banana-Boma-Matadi-Inga), dankzij haar enorme eeuwig hernieuwbare groene energiebronnen en diepzeehaven, is in staat:
- voorziet mega-groeipolen van langs de kusten van Afrika van staal, cement, petrochemie en kunstmest met verwaarloosbare uitstoot van CO2; ook de verscheping wordt door Inga-groene ammoniak aangedreven;
- fungeert in de DRC als aanjager van een arbeidsintensieve maakindustrialisatie door de lokale, klimaatvriendelijke transformatie van Afrikaanse grondstoffen en massale partnerschappen tussen Afrikaanse en Europese industriële kmo’s, zonder haar biodiversiteit en haar tweede groene long van de wereld in gevaar te brengen;
- versnelt dankzij haar voorbeeldfunctie de industrialisatie en de stabiliteit van de instellingen van gans Afrika;
- creëert in Afrika jaarlijks twintig miljoen decente banen en voorkomt conflicten en illegale emigratie;
- creëert in Afrika de AfCFTA grootste vrijhandelsmarkt ter wereld - 25 procent van de wereldbevolking - voor innoverende, meer recycleerbaardere EU-producten en voor diensten met hoge toegevoegde waarde;
- verplicht Europa tot een aggiornamento van haar mid-tech industrieel weefsel van de vorige eeuw;
- compenseert in Europa, dankzij nieuwe Afrikaanse koopkracht, jobverlies door de teloorgang van haar energie-intensieve industrie;
- een geopolitieke eerste steen om alle Europese en Afrikaanse energie-intensieve industrieën onder één gemeenschappelijke noemer te brengen? --> Een nieuwe Europese “Rober Schuman” die een nieuwe Afrikaanse “Mandela” de creatie voorstelt van een “Afrikaans-Europese Gemeenschap voor Energie-Intensieve Industrie” (naar voorbeeld van Robert Schuman’s Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal in 1950 en de oprichting van de EU en 74 jaar vrede en voorspoed in Europa).
“War is the greatest of all agents of change” (Orwell, 1941).
Daarom de suggestie dat Belgische academici, met interesse in de creatie van jobs en welvaart in Centraal Afrika, de economische, maatschappelijke en geopolitieke impact onderzoeken van de delocalisatie van Europese energieverslindende industrieën dicht bij Afrikaanse groene energiebronnen en de politiek en het bedrijfsleven voeden met een overkoepelend, onderbouwd, hoopgevend, maar doortastend advies.
Meer
Groene waterstof, een doorbraak in Afrika’s industrialisatie - Afrika, de “oplossing”, niet “slachtoffer” klimaatopwarming
PS
- Location. GRAND INGA project: located across the Congo River, 150 kilometres upstream of where the river empties into the Atlantic Ocean (Banana new deep-sea port), 40 kilometres upstream of Matadi, 225 kilometres southwest of Kinshasa.
- Vierduizend miljard euro, over de voorbije 65 jaar geïnvesteerd in “ontwikkelingshulp, internationale solidariteit, MVO, capaciteitsversterking startups, SDGs”, is er niet in geslaagd de asymmetrie in welvaart tussen het Westen en Afrika in te dijken. Gedurende al die tijd bleven de geïndustrialiseerde landen in eigen land - niet in Afrika - waarde en banen creëren dankzij de transformatie van Afrikaanse bodemrijkdommen. Is het dan te verwonderen dat de helft van de Afrikaanse landen een recente motie van de Verenigde Naties, die de invasie van Rusland in Oekraïne veroordeelde, niet ondertekende? EU-industriële for profit investeringen in Afrika, en partnerschappen tussen gevestigde industriële kmo’s, eerder dan goedbedoelde solidariteit, kunnen dit continent eindelijk échte onafhankelijkheid bieden en vroegere kolonisatoren in staat stellen het vertrouwen van Afrika te verdienen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb