De Afrika-Europa Gemeenschap Energie-Intensieve Industrie

Dé kans voor een nieuwe Europese "Schuman" en een nieuwe Afrikaanse "Mandela"

Een reset van een populistische discours over migratie uit Afrika

De steeds groter wordende asymmetrie in welvaart tussen Europa en Afrika bedreigt de veiligheid van beide continenten. Klimaatdoelstellingen niet halen bedreigt de wereldvrede.

Een Afrika-Europa Gemeenschap Energie-intensieve Industrie kan de klimaatopwarming stabiliseren en vrede in de wereld creëren.

Op 9 mei viert de EU de ondertekening van de EGKS-verklaring van 9 mei 1950. Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken slaagde er in vijf Europese landen te overtuigen hun kolen en staal te bundelen, met als resultaat de EU en 74 jaar duurzame vrede in Europa.

In 1990, in Zuid-Afrika, kwam Nelson “Madiba” Mandela vrij na 27 jaar gevangenschap. Hij was niet uit op wraak maar voerde onmiddellijk met de toenmalige regering onderhandelingen over een zwart-witte toekomst voor Zuid-Afrika. 

74 jaar geleden, maar brandend actueel. Vandaag bedreigen de klimaatopwarming en de asymmetrie in welvaart tussen Afrika en Europa de dromen van Schuman en Mandela.

Op 9 mei 1950 legde Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken, een verklaring af waarin hij voorstelde een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten. De leden daarvan zouden hun kolen- en staalproductie bundelen. Deze EGKS, gesticht door Frankrijk, West-Duitsland, Italië, Nederland, België en Luxemburg, was de eerste in een reeks supranationale Europese instellingen die uiteindelijk tot de huidige "Europese Unie" zou leiden. Schuman wilde oorlogen tussen Duitsland en Frankrijk voor altijd vermijden.

Vandaag bedreigt groeiende asymmetrie in welvaart tussen Europa en Afrika de veiligheid op beide continenten. De energie-intensieve industrie staat voor een enorme ruk naar duurzaamheid, ze moet CO2 neutraal worden. Afrika is gezegend met zestig procent van de mondiale capaciteit voor de productie van zonne-energie en met vijfendertig procent van de mondiale capaciteit voor de productie van groene waterstof aan € 2/kg.

Abundante Afrikaanse groene elektriciteit en bodemrijkdomrijkdommen bundelen met Europese kennis van emissieloze energie-intensieve productie en transport van belangrijke basismaterialen (1) bespaart 30% C02-uitstoot zowel in Afrika als in Europa; (2) voorkomt klimaatcatastrofes; (3) voorkomt illegale migratie uit Afrika; (4) stimuleert een aggiornamento van de Europese industrie; (5) maakt Europa-energieonafhankelijk; (6) garandeert vrede en welvaart voor kleinkinderen in Afrika en Europa.  


‘Nous n'avons pas eu le même passé, vous l’Europe et nous l’Afrique, mais nous aurons le même avenir’

Macky Sall, président Union Africaine, sommet UE-UA, 17/2/2022

Als je aluminium produceert in Europa tegen een elektriciteitsprijs die vele malen hoger is dan in andere delen van de wereld, wat voor zin heeft het dan die bedrijven te steunen terwijl je elders in de wereld gunstiger kan produceren?’

Thomas Leysen, UMICORE, 17/9/2022, De Tijd


Welvaart en comfort ook in Afrika

De klimaatdoelstellingen niet halen bedreigt de planeet en brengt de wereldvrede in gevaar. De energieverslindende productie van ijzer, staal, cement, chemicaliën, petrochemie, non-ferro metalen, glas, keramische materialen, kunstmest met behulp van fossiele brandstoffen en het transport ervan – tot heden bijna uitsluitend in de geïndustrialiseerde landen - is verantwoordelijk voor een derde van alle CO2-uitstoot in de wereld. Afrika is gezegend met zestig procent van de mondiale capaciteit voor de productie van zonne-energie en met vijfendertig procent van de mondiale capaciteit voor de productie van groene waterstof aan € 2/kg.

In 2050 zal één kwart van de totale wereldbevolking in Afrika wonen, slechts zeven procent in Europa. De “ontwikkelde” wereld kan de Afrikaanse burger het recht niet ontzeggen te streven naar een gelijkaardige welvaart en comfort als zijn Westerse en Chinese soortgenoten (met “staal, cement, aluminium, glas, kunstmest, ethyleen, …”).  

Vandaar het belang voor de ganse planeet om de energieverslindende productie van basismaterialen, waar ook 25% van de wereldbevolking in Afrika recht op heeft, ter plaatse en emissievrij te realiseren.  

Streng optreden tegen illegale economische migratie

Om de welvaart en het welzijn in Europa veilig te stellen, houden populaire politici gedreven pleidooien voor investeringen in kernenergie (klimaattransitie en behoud van industrieel Europa) en om streng op te treden tegen illegale economische migratie. De wereld is echter één groot dorp: de CO2-uitstoot stopt niet bij de grens, en met klimaatrampen en een schrijnend gebrek aan decente banen in fabrieken en aanverwante diensten in Afrika bestaat de kans dat Europa over twintig jaar wordt overspoeld door een ordegrootte belangrijker aantal illegale migranten uit Afrika dan nu.

Hekkens, push-backs, opvang in Noord- en West-Afrika, solidariteit verspreid over heel Europa, ...deportaties naar Ruanda en Uganda brengen geen soelaas.

"Energy-intensive industries may no longer be profitable. Entire regions can be redesigned, depending on the availability of renewable energy." (Europe’s top banking supervisor warns of tougher times ahead - FT 18/3/2024).

  • Afrika is gezegend met een overvloed aan groene energie, een demografisch dividend, de AfCFTA-markt van de toekomst en natuurlijke hulpbronnen, maar mist de ervaring om zijn grondstoffen emissievrij in energie-intensieve processen om te zetten in basismaterialen (staal, cement, aluminium, glas, ammoniak, kunstmest, ...) die de wereld en Afrika hard nodig hebben.
  • Een door schulden geteisterd Europa beschikt over de nodige knowhow en technologieën maar heeft dringend nood aan een nieuwe groeimarkt.

Vandaar de oproep aan een nieuwe visionaire Schuman en een nieuwe visionaire Mandela, geïnspireerd door de voordelen van de EGKS, om de Europese Unie en de Afrikaanse Unie aan te moedigen hun energie-intensieve industrieën samen te brengen in één Gemeenschap voor Energie-intensieve Industrie

 

Afrika, gezegend met abundante groene energie en klimaatstrategische bodemrijkdommen 

 

 

 

  • Afrikaanse hernieuwbare energie60% mondiale productiecapaciteit zonne-energie; 35% groene waterstof vs Europa 1%
  • Klimaatstrategische natuurlijke hulpbronnen (koper, kobalt, coltan, lithium, bauxiet, plutonium, ...)
  • GRAND INGA waterkrachtproject DRCongo = 35 electro-nucleare reactoren (Frankrijk: 56). In de DR Congo stokt de start van het GRAND INGA waterkrachtproject. Na voltooiing zal GRAND INGA een elektrische capaciteit hebben die gelijk is aan die van 35 kernreactoren, GRAND INGA vertrouwt op standaard geteste technologieën, onafhankelijk van zon en wind, zonder CO2-uitstoot, zonder nucleair afval, zonder onbekende kosten voor nucleaire ontmanteling, immuun voor tsunami's en militaire agressie. Politiek Europa dat samen met BusinessEurope de DR Congo dringend een publiek-privaat partnerschap voorstelt voor de realisatie van GRAND INGA: een eerste stap in de richting van de oprichting van een "Afrika-Europa Gemeenschap Energie-intensieve Industrie"?

 

9 mei 2025: Afrika-Europa Gemeenschap voor Energie-Intensieve Industrie

Gedurende decennia van intensief gebruik van fossiele brandstoffen en enorme CO2-emissies heeft Europa Afrikaanse bodemrijkdommen getransformeerd tot basismaterialen die vooral Europa ten goede kwamen. Activiteiten die echter de hele planeet troffen, inclusief Afrika. Afrika beperkte zich tot de winning en verkoop van zijn natuurlijke hulpbronnen, met een beperkte CO2-uitstoot, maar vooral zonder waarde en miljoenen banen toe te voegen aan haar eigen mineralen. 

Geïnspireerd door de oprichting van de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) stellen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie, 75 jaar na de oprichting van de EGKS, voor om de gehele Europese en Afrikaanse energie-intensieve productie van belangrijke basismaterialen onder te brengen in één gemeenschappelijke “Afrikaans-Europese Gemeenschap voor de Energie-Intensieve Industrie”.

Voor de energie-intensieve productie van basismaterialen leggen Afrika en Europa in onderling overleg de basis van een klimaatvriendelijke economische ontwikkeling van beide continenten. Een gemeenschap die openstaat voor deelname van alle landen van Afrika en van Europa.

Een eerste fase in een robuuste positieve wending van de toekomst van zowel de jonge Afrikaanse burger als van vergrijzende Europese soortgenoot.

 

Een industriële gemeenschap voor wederzijds voordeel

Afrika is gezegend met de bodemrijkdommen en abundante hernieuwbare energie die de wereld nodig heeft. Europa heeft voorsprong met de energie-intensieve verwerking van de Afrikaanse grondstoffen tot basisproducten waar op termijn Afrika met in 2050 25 procent van de wereldbevolking een heel wat hogere nood aan heeft. Europa transfereert ervaring met de geavanceerde energie-intensieve productie van basismaterialen naar Afrika en krijgt toegang tot emissievrij geproduceerde basismaterialen zonder beroep te moeten doen op dure geïmporteerde groene waterstof. Eigen Europese zon- en windenergie, sporadisch vermeerderd met groene waterstof uit een bevriend continent, volstaat voor eigen residentieel en licht industrieel gebruik. In zo’n AU-EU productie-gemeenschap winnen beide continenten.

Specifiek in Afrika jaagt de productie van basismaterialen er in een tweede fase de algemene maakindustrialisatie aan en de daaruit volgende creatie van tien miljoen decente banen per jaar. In Afrika ontstaat op die manier een nieuwe, enorme groeimarkt.  Historisch-culturele banden en het industrieel partnerschap tussen de buren Europa en Afrika faciliteert en versterkt in Afrika de interesse voor Europese producten, zeker voor innoverende klimaatvriendelijkere en recycleerbaardere hightech producten en diensten met hoge toegevoegde waarde. Nog specifiek ten voordele van Europa zal de tot stand gekomen productie-solidariteit met Afrika - in 2050 één vierde van de totale wereldbevolking - antiwesterse ressentimenten voorkomen, evenals conflicten, massale asielaanvragen en illegale economische migratie.

Opdrachten

De “Afrikaans-Europese Gemeenschap voor Energie-Intensieve Industrie” zal tot taak hebben op zo kort mogelijke termijn de volgende opdrachten uit te voeren:

  • de EU aansporen om met de hoogste prioriteit en aandrang ervaren Europese maakindustriële ondernemingen - ook kmo’s - en financiële instellingen massaal bewust te maken van de kansen geboden door industriële partnerschappen met sectorgenoten in Afrika; een continent tot in de kleinste dorpen gezegend met hernieuwbare energie;
  • de AU aansporen om regio’s in Afrika te selecteren met abundante hernieuwbare energie waar Publiek Private Partnerschappen van industriële investeerders en financiers zowel uit Europa als Afrika kans maken om groene elektriciteit en groene waterstof te produceren aan competitieve voorwaarden, zonder de biodiversiteit van Afrika in gevaar te brengen;
  • de modernisatie van de energie-intensieve productie van basismaterialen voor een minimale CO2-uitstoot over de ganse waardeketen van grondstof tot gebruik op de plaats van finale bestemming;
  • de transportsector vergroenen;
  • toezien dat Europa, in tegenstelling tot vroegere koloniale en postkoloniale tijden, Afrika geen handelsovereenkomsten afdwingt met leonijnse bedingingen in het voordeel van Europa;
  • de lokale verwerking, in de korte keten, van Afrikaanse bodemrijkdommen tot competitieve producten en diensten; de enige mogelijkheid (1) om ieder jaar in Afrika meer decente banen te creëren dan de demografische aanwas en gedwongen migratie in te dijken, (2) om er een nieuwe groeimarkt te realiseren, ook voor Europese producten en diensten;
  • het bnp/capita in landen met een extreem laag bnp/capita versneld optrekken tot een niveau dat voorkomt dat grote aantallen burgers op zoek gaan naar een perspectief in landen met een aanzienlijk hoger bnp/capita met, net als in West-Europa, onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, sociale promotie, vrede, veiligheid en behoorlijk comfort voor de massa’s;
  • toezien dat Europa, in tegenstelling tot vroegere koloniale en postkoloniale tijden, Afrika geen handelsovereenkomsten afdwingt met leonijnse bedingingen in het voordeel van Europa;
  • levering van energieverslindende basismaterialen tegen gelijke voorwaarden op de Afrikaanse en op de Europese markt evenals op die van de andere toegetreden landen.

Geopolitiek

De oprichting van een machtige AU-EU industrie-gemeenschap zal openstaan voor alle landen uit de gehele wereld en hen verzekeren van gelijke voorwaarden voor hun energie-intensieve industrialisatie. Zij zal het fundament leggen voor een economische eenwording en échte vrijhandel. Dit lichtend AU-EU partnerschap zal bijdragen tot een mondiale belangenversmelting en een ruimere en diepere gemeenschap die de levensstandaard verhoogt en de vrede en veiligheid bevordert tussen landen die lange tijd door bloedige tegenstellingen verdeeld waren.

In tegenstelling tot een internationaal kartel, dat de verdeling en de exploitatie van de nationale markten door middel van beperkende praktijken en het handhaven van hoge winsten nastreeft, zal de voorgenomen AU-EU industrie-gemeenschap, gekopieerd door andere continenten, vrijhandel en mondiaal de groei van de economie verzekeren met respect van de deadline van Parijs van de klimaatopwarming van 1,5 C.

 

Nota. Deze blog, gebaseerd op de verklaring van Robert Schuman van 9 mei 1950 voor de oprichting van een "Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal", is het resultaat van besprekingen tussen huidige en voormalige individuele leden van denktanks van EU-werkgeversorganisaties en geeft niet het officiële standpunt weer van werkgeversorganisaties in de EU.

05/05/2024  karel.uyttendaele{@}pandora.be

"Werk", dat is waar Afrika van wakker ligt

Circulaire know-how economie Afrika-Europa

Europa heeft Afrika meer nodig dan andersom

Kansen Afrika, een holistisch/positief narratief

Afrikaanse groene waterstof legt Poetin het zwijgen op

Onrecht aan Afrika aangedaan waarover men niet spreekt

De moderne industrialisatie van Afrika redt de hele planeet

Afrika, de oplossing, niet slachtoffer klimaatopwarming

Europa: meer nood aan buur Afrika dan omgekeerd (VRT219)

Groene waterstof, een doorbraak in Afrika’s industrialisering

Afrika ligt midden in het bed, kan kiezen tussen Oost en West

De arbeidsintensieve maakindustrialisering van Afrika in vier fazen

Afrikaans-Europese Gemeenschap voor Energie-Intensieve Industrie

EU-overheden hoeven enkel reclame te maken voor Afrika, meer niet!

D4D. Een gebrek aan digitale know-how is niet het probleem van Afrika

Duizend AU-EU kmo-partnerschappen sturen de industrialisatie Afrika aan

GRAND INGA waterkrachtcentrales DR Congo. Vermogen: 44 nucleaire reactoren

BoekGokken op ontwikkeling"(Derkon): toegepast op de relatie België-DR Congo

Boek"International Development Cooperation Today"(KULeuven). Afwijkende opinie

Toekomst ontwikkelingssamenwerking: industrialisatie Afrika (studie VUB-DGD 2023)

Duizenden Afrikaanse kmo’s zoeken partnerschappen met internationale sectorgenoten

Bijdrage moderne industrialisering Afrika om de klimaat- en pandemiecrisis te bezweren

Afrika wil haar bodemrijkdommen ter plaatse transformeren tot competitieve producten

Ondernemingen uit Afrika & EU lanceren samen een industrieel Marshall Plan ‘met’ Afrika

Moderne industrialisering tien “stabiele” Sub-Sahara landen versnelt de bloei van gans Afrika

Circulaire Know-How Economie:'Deglobalisering' Productiebedrijven, 'Mondialisering' Know-How

Coïncidentie ‘Klimaat-Corona-Migratie-Afrika’. Ongeziene kansen voor Industrie-Europa en Industrie-Afrika