'GRAND INGA' en 'Sénégal 2050'
Twee kansen voor Europa om Afrika terug te verdienen
Wanneer ziet Europa eindelijk in Afrika meer nodig te hebben dan andersom
“Europa moet voor zichzelf kiezen” en “Gelukkig is Europa niet in de 19de eeuw blijven hangen” (DS 8/11/2024). Deze twee reacties uit onze academische wereld op de verbijsterende totaal-overwinning van Trump impliceren indirect dat Europa nog wel een belangrijke rol in de wereld kan vervullen. Over twintig jaar telt Europa echter nog slechts 7% van de wereldbevolking en beschikt op een schamele 1% van de mondiale capaciteit voor de productie van groene waterstof (GH2). Is Europa in 2045 nog in staat om mee te spelen op het wereldtoneel?
Zal het Europa van onze (klein)kinderen in 2045, zonder een partnerschap met een grote broer, nog een stem in he kapittel verwerven tijdens mondiaal overleg over onderwerpen die er toe doen? Onze zuiderbuur Afrika, op 14km, kan dan rekenen op 25% van de wereldbevolking (meer hoger geschoolden in de fleur van het leven dan China), op 35% van de mondiale capaciteit voor de productie van GH2, over massa’s klimaatstrategische bodemrijkdommen en over de AfCFTA grootste vrijhandelsmarkt ter wereld.
China in de bovenste schuif
Bij die grote buur ligt actueel echter China in de bovenste schuif en heerst er een breed antiwesters sentiment. Is een partnerschap uit wederzijds belang met Afrika dan nog wel mogelijk?
Recente gebeurtenissen in Senegal bieden zicht op een mogelijke kentering pro-Europa. In maart 2024 werd er, onder luide kreten “France dégage”, de Fransgezinde regering van Macky Sall van bij de eerste stembeurt, zonder pardon, de laan uitgestuurd en vervangen door een jong onervaren PASTEF-duo (Patriotes africains du Sénégal pour le travail, l'éthique et la fraternité).
Op 26 september publiceerden zij hun “Stratégie 2050”. Interessant te noteren is dat zij streven naar een maatschappijmodel met onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzorg, sociale promotie, gelijkheid, respect voor het klimaat, governance, burgerschap en vrede voor iedereen in alle hoeken van het land. Zij beschrijven een maatschappijmodel dat gekopieerd lijkt op dat van West-Europese landen. Als eerste, voorafgaande strategische as om dit ideaal model te bereiken schuiven zij de moderne, competitieve formele industrialisatie van hun economie naar voor, gebaseerd op de lokale verwerking van hun bodemrijkdommen en dankzij de transfer naar Senegal van de praktijk met geavanceerde industriële technologieën en bedrijfsmodellen.
Korte culturele afstand
Een impliciete uitnodiging aan potentiële partners op korte culturele afstand – uit Europa? - met wie snel duidelijke afspraken kunnen gemaakt worden? Overeenkomsten, uit welbegrepen wederzijds eigenbelang, voor de langere termijn?
Kan anderzijds nog voorkomen worden dat aandeelhoudersactivisten van energieverslindende ondernemingen eerder vroeg dan laat de ArcelorMittal’s en BASF’s van deze wereld verplichten hun productiefaciliteiten te verhuizen naar regio’s met abundante, betaalbare groene energie? Regio’s daarenboven gelegen in de buurt van een dozijn mega-metropolen in opbouw langs de kusten van Afrika met een hoge nood aan staal, cement, aluminium, kunstmest, glas, datacenters en … ethyleen?
Een kans voor Europa, om dringend en met de hoogste prioriteit (1) duizend ervaren industriële kmo’s aan te sporen partnerschappen te zoeken met homologen verspreid over gans Afrika ;
(2) gesteund door de politieke EU-top en de EIB stelt een consortium van EU-giganten waterbouwkunde en elektrotechniek DRC President Tshisekedi een € 100 miljard publiek, privaat partnerschap voor ten behoeve van de financiering, bouw en uitbating van “zijn” 44 GW GRAND INGA waterkrachtproject met een elektrisch vermogen gelijk aan 35 van de meest moderne nucleaire reactoren. Groene elektriciteit aan één vierde of zelfs één achtste van de kost per kWh van nucleaire elektriciteit. (Wat als China in Congo investeert in het GRAND INGA waterkrachtproject?)
Een partnerschap met Afrika verdienen
Is de kans niet reëel dat dankzij de massale transfer van Europese geavanceerde industriële knowhow en de realisatie van enkele flagship projecten als GRAND INGA een demografisch en energetisch gehandicapt Europa een robuust partnerschap met Afrika kan verdienen en dat zij samen de wereldpolitiek op een 'revolutionaire' manier veranderen, Poetin het zwijgen opleggen, vrede brengen in Gaza, de Parijs-akkoorden mondiaal doen respecteren, illegale migratie voorkomen en Trump in toom houden?
Meer
'Mandela-Schuman’ Afrika-Europa Gemeenschap Energie-intensieve Industrie – Circulaire knowhow economie Afrika-Europa – De maakindustrialisatie Afrika in vier fazen – Strategische Agenda Europa-Afrika 2025: vijf prioriteiten –
"Werk", dat is waar Afrika van wakker ligt
25/11/2024 karel.uyttendaele{@}pandora.be
Maak jouw eigen website met JouwWeb