Groene waterstof, doorbraak in Afrika’s industrialisering
Dé ontbrekende schakel van een klimaatveilige energietoekomst, die economische en sociale ontwikkeling niet in gevaar brengt.
Een overvloed aan hernieuwbare elektriciteit zegent Afrika met 37% van het wereldwijd potentieel voor de productie van “goedkope” groene waterstof.
Wereldwijd technisch potentieel voor zonne-energie. Jaargemiddelde van de totale horizontale irradiatie kWh/m² (IRENA)
Technisch potentieel voor de productie van groene waterstof aan minder dan USD 1,5/kg (in exajoule): Afrika 37%; Midden-Oosten 14 procent; Noord-Amerika 14%; Oceanië 13%; Latijns-Amerika 12 procent; Azië 9 procent; Europa 1%
Bron: Geopolitics of the Energy Transformation - The Hydrogen Factor (An international IRENA report - 15/1/2022)
https://www.irena.org/publications/2022/Jan/Geopolitics-of-the-Energy-Transformation-Hydrogen
"Werk", dat is waar Afrika van wakker ligt. Zonne-energie biedt aan heel wat ontwikkelingslanden in de tropen een natuurlijk concurrentievoordeel. Enkele van 's werelds armste landen kunnen hun potentieel voor hernieuwbare energie zelfs benutten om lokaal groene waterstof te produceren, economische kansen te genereren en hun toegang tot energie verzekeren. De waterstofeconomie biedt uitzicht op een nieuwe wereldwijde energiedynamiek. Groene waterstof, dé wild card om klimaatneutraliteit te realiseren zonder industriële groei en sociale ontwikkeling in gevaar te brengen? Investeringen zullen vloeien naar landen met het potentieel om er aan lage kosten groene waterstof te produceren.
- Landen met een enorm potentieel aan hernieuwbare energie zijn ideaal geplaatst om te evolueren tot een groene industrienatie en om energie-intensieve industrieën aan te trekken (ijzer, staal, cement, chemicaliën, petrochemie, non-ferro metalen, keramische materialen, kunstmest, recyclage e-schroot).
- Het enorme hernieuwbare potentieel van Afrika opent nieuwe kansen voor de ontwikkeling van het continent naar een "net zero" wereld.
- Bovendien kan deelname aan de waterstofwaardeketen hun economisch concurrentievermogen stimuleren.
- De transitie gaat niet over het veranderen van brandstof, maar over veranderende systemen, met politieke, technische, ecologische en economische ontwrichtingen tot gevolg.
- Militarisering en kartelvorming van de waterstofhandel is onwaarschijnlijk.
- De waterstofmarkt zou democratischer en inclusiever kunnen zijn en nieuwe kansen bieden voor zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden.
- In het midden van de jaren 2030 zal groene waterstof wereldwijd concurreren met de kosten van fossiele waterstof.
- Het is van cruciaal belang om ontwikkelingslanden, rijk aan hernieuwbare energie, te ondersteunen om groene waterstoftechnologieën in te zetten en waterstofindustrieën te ontwikkelen:
- om het wereldwijde energiesysteem koolstofvrij te maken;
- om door lokale en internationale waardeketens, groene industrieën en banen te creëren;
- om bij te dragen tot mondiale gelijkheid, inclusie en stabiliteit.
Meer
- Green hydrogen and the developing world (Meer uittreksels uit het IRENA-rapport, in het Engels)
- Afrika, de “oplossing”, niet “slachtoffer” klimaatopwarming (Het positief narratief – « Jobs » dat is waar Afrika van wakker ligt)
- De arbeidsintensieve maakindustrialisering van Afrika in vier fazen (KMO-partnerschappen Afrika-Europa)
PS. Hoogovens zijn verantwoordelijk voor acht tot tien procent van de mondiale koolstofdioxide-uitstoot. Direct-Reduced-Iron-technologie doet beroep op waterstof en hernieuwbare energie. Dit kan leiden tot een revolutie in de “Net Zero” siderurgie ...
About half of ArcelorMittal’s revenue comes from Europe. The region is laden with coal-burning blast furnaces, the carbon-heaviest of steelmaking technologies, source of up to a tenth of global carbon-dioxide emissions. Some firms are opting to replace these with new direct-reduced-iron (dri) and electric-arc-furnace (eaf) plants. Blast-furnace steelmaking is doubly carbon-intensive: it uses coking coal to soak up oxygen from iron ore, as well as dirty energy to heat the furnaces. dri-eaf technology can use hydrogen and renewable energy instead. It could mark a revolution in steelmaking.
Maak jouw eigen website met JouwWeb