Alternatieven voor de toekomst van de Belgische ontwikkelingssamenwerking

gepuurd uit een rapport van de VUB Vrije Universiteit Brussel (24/3/2023) in opdracht van de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)

Belgische ontwikkelingssamenwerking steekt hand in eigen boezem in VUB-rapport: paternalisme en eigenbelang

Afrika opteert voor haar moderne industrialisatie 

Afrika, piloot van haar eigen toekomst, pakt samen met Europa de mondiale polycrisis aan. 


Het Westen is niet de hele wereld

 

 

How Africans could win it

’Hey Vladimir, I’ll be with you in a minute once I’ve finished with whoever this fellow is.’

Het Belgisch systeem van ontwikkelingssamenwerking is dringend aan een actualisatie toe. Met Afrika in het achterhoofd kan de eindconclusie van het VUB-rapport als volgt vertaald worden: "Afrikaanse landen moeten de leiding nemen over hun toekomst en samen met Europa de mondiale polycrisis aanpakken." (Klimaat - Demografie Afrika - Pandemieën - Energie - Oorlog in Europa - Vergrijzing van het Westen en China). 

Het rapport biedt drie pedagogische hulpmiddelen aan voor de actualisatie van ontwikkelingssamenwerking, gaande van “de industrialisatie van Afrika" tot een pact van “nederige samenhorigheid” en “constructieve veerkracht”.

Het ultieme doel is dat “we gezamenlijk onze samenlevingen opnieuw vormgeven met een toekomst waarin veel werelden passen.”

De deelnemers aan de VUB-studie vrezen dat bij invoering van de benadering “industrialisatie” organisaties uit de “ontwikkelde” wereld unilateraal beslissen wat goed is voor de “ontwikkelingslanden”. Daarom hun voorkeur voor de tijdrovende benadering van een pact van “nederige samenhorigheid” en “constructieve veerkracht” met respect voor de natuur en de aanpak van mondiale uitdagingen.

Interviews met een representatief staal van de brede, opgeleide Sub-Saharaanse civiele maatschappij releveert dat Afrika wel dringend haar moderne maakindustrialisatie wil realiseren. Dit dankzij win-win partnerschappen tussen internationale kmo’s en buitenlandse private investeringen. Afrika zegt: ‘Wij hebben de bodemrijkdommen, de hernieuwbare energie en de markt. De ontwikkelde wereld heeft voorsprong met praktijkervaring met complexe industriële processen. Laat ons samen zitten en nadenken hoe, voor wederzijds voordeel, onze grondstoffen lokaal te  transformeren tot exporteerbare producten met in acht name van de mondiale klimaatdoelstellingen. Enkel zo zijn wij in staat jaar na jaar meer decente banen te creëren dan onze bevolkingsaanwas en een halt toe te roepen aan armoede en gedwongen migratie.’

Europa heeft Afrika nodig, niet omgekeerd

Afrika klaagt de hypocrisie van Europa aan dat oproept tot "solidariteit" maar tegelijkertijd Afrikaanse grondstoffen aan wurgprijzen blijft inkopen om banen en rijkdom in Europa te creëren en daardoor bestendigt dat 80% van haar bevolking verstoken blijft van decent "werk". Het Europees model van een sociaal gecorrigeerde geïndustrialiseerde maatschappij, dat is wat ook Afrika wil. Armoede, kinderarbeid, genderongelijkheid, corruptie en een deficit aan governance zijn symptomen van een gebrek aan inclusieve en duurzame economische groei. Afrika is gezegend met abundante bodemrijkdommen, groene energie en landbouwgronden, met de tweede groene long en de toekomstige markt (Afrika 2050: 25% wereldbevolking, Europa: 7%). Dit Afrika gelooft wel degelijk een stem te hebben in het kapittel van de klimaattransitie. Beseften de deelnemers aan het rapport wel de draagwijdte van het feit dat in maart 2022 de helft van de Afrikaanse landen de VN-motie die de inval van Rusland in Ukraine veroordeelde NIET ondertekenden? Een mondig Afrika wil zowel Oost als West te vriend houden.


MEER


"Er zullen nieuwe manieren moeten worden ontwikkeld om met anderen en de natuur om te gaan om mondiale uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. We hopen dat DGD de gesprekken die al begonnen zijn met Belgische NGO's voortzetten, maar ze vanaf nu ook verder zullen verdiepen samen met de verschillende actoren uit de partnerlanden, zodat deze de piloten worden van hun eigen toekomsten."

(VUB-studie, p 49, laatste alinea)


De sociaaleconomische ontwikkeling die Afrika wil

De VUB-studie raadt de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking aan partnerlanden hun eigen toekomst te laten bepalen. Hieronder de visie van meer dan 900 representatieve afgevaardigden van de civiele maatschappij in zeven Sub-Sahara landen (lokaal opgeleide ingenieurs, economisten, agronomen, informatici) en ondersteund door de autoriteiten van het merendeel van de Afrikaanse landen.

Zij zijn van mening hun toekomst in eigen handen te kunnen nemen door over de grenzen heen “win-win” partnerschappen aan te gaan met ervaren maakindustriële ondernemers. Abundante hernieuwbare energie biedt Afrika de mogelijkheid een sociaaleconomische ontwikkeling naar Europees model te realiseren met respect voor biodiversiteit en beperking van de klimaatopwarming tot 1,5 C.

“Werk”, “moderniteit” en “echte onafhankelijkheid” dat is waar dit Afrika van wakker ligt, niet van paternalistische solidariteit, SDGs of herstelbetalingen.

“Belgische ontwikkelingssamenwerking ruikt nog altijd naar kolonialisme”

Of anders geformuleerd: "Afrika moet haar eigen toekomst bepalen en samen met homologen uit geïndustrialiseerde landen nieuwe wegen inslaan om mondiale uitdagingen aan te pakken.Deelnemers van partnerlanden aan de VUB-studie  menen dat het Belgisch systeem van ontwikkelings-samenwerking gekenmerkt wordt door een ontoereikende kennis van de lokale sociaaleconomische, politieke en ecologische context van haar doellanden. Dit vertaalt zich in acties gericht op het verlichten van de symptomen en niet op de oorzaken.  Was het bij alle 70 Belgische deelnemers aan de studie al doorgedrongen dat (1) zelfs de meest labiele Sub-Sahara landen kunnen buigen op een opgeleide, mondige middenklasse die er zich van bewust is aan het stuur te zitten en kan kiezen tussen Oost en West? - (2) dat Afrika ieder jaar 10 miljoen “formele” banen wil creëren en dus wakker ligt van “werk”, niet van dekolonisering, solidariteit, mensenrechten, governance of SDG’s? – en (3) dat ondanks zestig jaar ontwikkelingshulp, meer dan tachtig procent van de Afrikaanse bevolking het nog altijd moet stellen zonder sociale rechten?


"De zachte benadering is gebaseerd op een sterk geloof in moderniteit, economische groei en vooruitgang die kan worden bereikt met industrialisatie, wetenschap en technologie".

   (VUB-studie, p 46, eerste alinea)


De moderne industrialisatie van Afrika redt de hele planeet

Mondige afgevaardigden van de Afrikaanse civiele maat-schappij opteren met de meest belangrijke en meest urgente prioriteit voor wat in het rapport vermeld wordt als de “soft approach” en hun moderne industrialisatie. Enkel de lokale transformatie van Afrikaanse bodemrijkdommen tot exporteerbare producten zal er jaarlijks 10 miljoen formele banen creëren en structureel de grondoorzaken van armoede en gedwongen migratie wegnemen. Om dit doel te bereiken, nodigen ze ervaren buitenlandse for profit industriëlen uit – niet de belastingbetalers uit geïndustrialiseerde landen - om in Afrika te investeren en van elkaar te leren. Afrika heeft de grondstoffen, de groene energie en de markt. Europa heeft – voorlopig – voorsprong met ervaring met geavanceerde maakindustrialisatie. Zo kan Afrika "ontwikkeling" bereiken door capaciteitsopbouw, participatie, inclusie en democratische processen. Bovendien hopen ze dat het voorbeeld van industriële samenwerking voor wederzijds voordeel tussen de AU en de EU, gefaciliteerd door de abondante groene energie van Afrika, zelfs de hele planeet kan redden.

Relaties, harmonie, nederigheid en leven centraal  plaatsen

In tegenstelling tot de vrees van deelnemers aan de studie uit de hulpindustrie (sic) heeft een ander Afrika - van de hoger geschoolden - wél een stem in het kapittel en is overtuigd dat enkel haar inclusieve en duurzame maakindustrialisatie structureel kan remediëren aan de grondoorzaken van armoede én wel mogelijk én dringend noodzakelijk is.

Dit Afrika wil snel tot de actie overgaan door partnerschappen te stimuleren tussen gevestigde industriële kmo’s uit Afrika en Europa en gelooft in het belang van de métissage van competenties: capacity sharing & walking uncharted paths & mutual learning.

(De arbeidsintensieve maakindustrialisering van Afrika in vier fazen).


Dit "andere" Afrika zegt

‘Europa, laat ons samen zaken doen. Wij, in Afrika, worden van overal in de wereld gesolliciteerd voor onze bodemrijkdommen, recent ook voor onze klimaatstrategische zeldzame metalen en onze abundante groene energieën. Wij zijn de toekomstige nieuwe groeimarkt met in 2050 25% van de wereldbevolking. Europa heeft voorlopig voorsprong met ervaring in geavanceerde maakindustriële processen en technologieën. In het verleden heeft Europa ons pijn gedaan door met wurgcontracten onze grondstoffen op te kopen en die bij hen te verwerken. Wij merken dat in Europa een nieuwe progressieve generatie aantreedt die inziet dat enkel een “new deal” met Afrika haar toekomst kan verzekeren door een samenwerking tussen gelijken voor wederzijds belang.

Wij willen dat onze natuurlijke rijkdommen met de hulp van Europese ervaring en technologieën, vooral lokaal verwerkt worden tot exporteerbare producten. Enkel zo zijn wij in staat jaarlijks meer decente banen te creëren dan onze bevolkingsaanwas en de armoede en gedwongen migratie in te dijken. Lokale industrialisatie in de korte keten, met behulp van onze abundante groene zonne- en hydro-energie daar wint de ganse planeet bij. Ook uw aandeelhouders moeten erbij winnen. Daarom helpen wij hen, indien gewenst, delen van de gerealiseerde winsten te repatriëren. Wij wonen op 14km van elkaar, spreken dezelfde talen en kennen elkaar al meer dan honderd jaar. Dat vergemakkelijkt de win-win onderhandelingen tussen gelijken.’


Unieke troeven van Afrika

 

 

GRAND INGA (DR Congo) = 44 Electo-nucleaire centrales

Al in 2035 kan Afrika buigen op evenveel hoger geschoolden (v/m) - in de fleur van het leven - als China, op meer dan 50% van de mondiale productiecapaciteit van zonne-energie, op 35% van de mondiale productiecapaciteit van groenewaterstof, op 60% van het mondiaal landbouwareaal, op de tweede long van de wereld (het DRC regenwoud), op ontluikende democratieën en klimaatstrategische zeldzame metalen.

Bij voltooiing van GRAND INGA (DR Congo) levert dit waterkrachtproject evenveel “groene” elektriciteit op als 44 elektro-nucleaire reactoren (evenveel als gans Frankrijk) zonder nucleair afval of zonder de kost van ontmanteling.

Afrika 2050: 25% van de wereldbevolking (Europa 7%).

Gevolg” of “oorzaak

Corruptie, ongelijkheden, gedwongen migratie, gebrek aan governance zijn een gevolg van het gebrek aan inclusieve, duurzame economische groei, niet de oorzaak ervan. Dat schrijft de Belgische Oxford professor Stefan Derkon in Gambling on Development. Tot heden maakt Afrika zo goed als niets, zeker geen exporteerbare producten. Het enige wat haar brede opgeleide middenklasse mist is ervaring met moderne maakindustriële processen en technologieën. Om deze competentie te verwerven trachten Afrikaanse overheden, net als alle andere landen in de wereld, ervaren buitenlandse for profit investeerders aan te trekken. Enkel een langdurige onderdompeling in de praktijken van geavanceerde internationale ondernemingen heeft effect. Tijdelijke omkadering door buitenlandse experts of van starters in business incubators niet.

Zelfs de EU rekent op private ondernemers om 85% van de € 150 miljard op te hoesten voor de realisatie van het Afrikaans deel van haar fameuze “Global Gateway” strategie.

Europa moet partnerschap met Afrika verdienen!

In tijden van de actuele polycrisis “Klimaat – Energie – Oorlog in Europa – Veroudering van het Westen – Demografische explosie Afrika” is een brede opgeleide Afrikaanse civiele maatschappij zich bewust van haar troeven maar ook van haar zwakten en van de noodzaak dat partners van elkaar leren. Een belangrijk deel van de Afrikaanse jeugd gaat een stap verder dan de hogervermelde pragmatische visie van 900 hoger opgeleide ingenieurs en agronomen. Europe dégage!” schrijft zij op de muren in de hoofdsteden van Afrika. De helft van de Afrikaanse landen ondertekende NIET de VN-motie die de invasie van Rusland in Ukraine veroordeelde. Twee derde van de wereldbevolking woont nu in landen die neutraal zijn of Rusland steunen (The Economist 3/2023).

Een nieuw, mondig Afrika, weet dat het in het midden van het bed ligt, kan kiezen tussen Oost en West en biedt Europa een unieke kans om dankzij massale maakindustriële investeringen een partnerschap voor wederzijds voordeel “te verdienen”.

22/4/2023 karel.uyttendaele {@} pandora.be

 

 

Kansen Afrika, een holistisch/positief narratief

Afrikaanse groene waterstof legt Poetin het zwijgen op

Onrecht aan Afrika aangedaan waarover men niet spreekt

De moderne industrialisatie van Afrika redt de hele planeet

Afrika, de oplossing, niet slachtoffer klimaatopwarming

Europa, meer nood aan buur Afrika dan omgekeerd-VRT219

Groene waterstof, een doorbraak in Afrika’s industrialisering

Afrika ligt midden in het bed, kan kiezen tussen Oost en West

De arbeidsintensieve maakindustrialisering van Afrika in vier fazen

EU-overheden hoeven enkel reclame te maken voor Afrika, meer niet!

D4D. Een gebrek aan digitale know-how is niet het probleem van Afrika

GRAND INGA waterkrachtcentrales DR Congo. Vermogen: 44 nucleaire reactoren

BoekGokken op ontwikkeling"(Derkon): toegepast op de relatie België-DR Congo

Boek"International Development Cooperation Today"(KULeuven). Afwijkende opinie

Duizenden Afrikaanse kmo’s zoeken partnerschappen met internationale sectorgenoten

Bijdrage moderne industrialisering Afrika om de klimaat- en pandemiecrisis te bezweren

Afrika wil haar bodemrijkdommen ter plaatse transformeren tot competitieve producten

Ondernemingen uit Afrika & EU lanceren samen een industrieel Marshall Plan ‘met’ Afrika

Moderne industrialisering tien “stabiele” Sub-Sahara landen versnelt de bloei van gans Afrika

Circulaire Know-How Economie:'Deglobalisering' Productiebedrijven, 'Mondialisering' Know-How

Coïncidentie ‘Klimaat-Corona-Migratie-Afrika’. Ongeziene kansen voor Industrie-Europa en Industrie-Afrika