Demondialisering van de maakindustrie, gedigitaliseerde globalisering van industriële know-how

Duizenden Afrikaanse kmo's zoeken, buiten alle ontwikkelingscircuits om, partnerschappen met internationale industriële sectorgenoten

De uitdaging is enorm: de economische en sociale vooruitgang van Afrika verzoenen met de radicale veranderingen in menselijk gedrag nodig om de klimaatapocalyps en pandemieën te voorkomen.

For profit partnerschappen tussen solide AU-EU kmo’s realiseren niet alleen een doorbraak in de inclusieve en duurzame groei in Afrika, reduceren de asymmetrie in welvaart Westen vs Afrika”, voorkomen de klimaatapocalyps, dijken pandemieën, gedwongen migratie in en, creëren er ook een nieuwe markt te met 25% van de totale wereldbevolking. (African Continental Free Trade Area - AfCFTA)

Dé prioriteiten van Afrika

  1. De urgente creatie van 10 miljoen nieuwe, decente banen per jaar;
  2. alleen vrij grootschalige industrialisering creëert jaarlijks meer kwaliteitsbanen dan de bevolkingsgroei en dijkt de armoede in;

3. bodemrijkdommen ter plaatse transformeren tot competitieve producten;

4. de permanente, massale overdracht van geavanceerde industriële bedrijfsprocessen en technologieën;

5. samen met ontwikkelde economieën de planeet redden.


  • In een post-COVID-tijdperk versnellen Afrikaanse industriële for profit kmo's, die partnerschappen zoeken met hun EU-sectorgenoten in moderne arbeidsintensieve agro-food en verwerkende industrieën, de economische en sociale ontwikkeling van Afrika.
  • Groene waterstof, geproduceerd in Afrika aan lagere kost dan in het Westen of China, stimuleert energie-intensieve staalindustrieën, cement, aluminium en meststoffen emissievrij te delokaliseren naar Afrika.
  • Lokale productie van deze basismaterialen geeft een aanzet voor veralgemeende investeringen in agro-, food- en maakindustrieën en verwante diensten.
  • De geavanceerde maakindustrialisering van Afrika vermindert de asymmetrie in welzijn tussen het Westen en Afrika, dijkt gedwongen migratie, extreme ideologieën en conflicten in, voorkomt een mondiale klimaatapocalyps en herstart de EU-economie op een duurzame manier. 

Resultaten van de vier fasen van Afrika’s maakindustrialisering

Massale kmo-partnerschappen en solide EU-ondernemingen die in Afrika investeren in moderne infrastructuren en geavanceerde agri-, voeding-, maakindustrieën en verwante diensten

  • Een ecosysteem geïnitieerd en geïnspireerd door gevestigde for profit ondernemingen, kmo’s en Flagship Foreign Direct Investments, is in staat om jaarlijks 20 miljoen nieuwe banen te creëren in de formele sector, een aantal nieuwe kwaliteitsbanen hoger dan Afrika’s demografische aanwas.
  • Zij hebben toegang tot de middelen om op grote schaal te investeren in agrofood- en maakindustrieën en aanverwante diensten.
  • Zonder hen is er geen manier om een doorbraak te realiseren in het creëren van massa’s hoogwaardige banen, ook voor ongeschoolde mannen en vrouwen.
  • Helpen klimaatopwarming, pandemieën, gedwongen migratie, extreme ideologieën en conflicten beheersen.
  • Dijken de overvloed in van complexe risicovolle mondiale waardeketens in (decentralisering van “China, Fabriek van de wereld”).
  • Fungeren als permanente kmo-managementscholen: decennialange stigmatiserende adviezen van westerse 'experts' en homeopathische leningen aan start-ups resulteerden niet in een structurele impact op de Afrikaanse samenleving.
  • Responsabiliseren de belangrijke Afrikaanse financiële bovenlaag om te investeren in een productieve economie in plaats van in arbeidsluwe handel en residentieel onroerend goed.
  • Versnellen een ecosysteem dat serendipiteit stimuleert
  • Creëren een enorme opkomende markt (25% van de wereldbevolking), ook voor EU producten en diensten met hoge toegevoegde waarde.
  • Versterken de geopolitieke rol van de AU en de EU, ook voor mensenrechten en vrijhandel (Europe and Africa can change global politics in a ‘revolutionary’ way, Mogherini, 8/11/2018).

Besluit  

Inclusieve, duurzame, veerkrachtige industrialisatie van Afrika

De demondialisering van de maakindustrie in combinatie met de – digitale - globalisering van industriële knowhow, de lokale transformatie van grondstoffen, de korte waardeketens en de eeuwig hernieuwbare Afrikaanse energieën verzoenen Afrikaanse sociale en economische groei met het voorkomen van klimatologische en pandemische apocalypsen en onderbrekingen in bevoorradingsketens  en … doet de EU-economie herleven(!)

De allereerste actie die ondernomen moet worden: de mentaliteitsverandering in zowel Afrika als Europa

 Kansen zonder voorgaande

Europese ondernemers die, investeren in kmo-partnerschappen en de geavanceerde industrialisering van Afrika, realiseren niet alleen de droom van “Greta” maar verzekeren ook hun eigen toekomst